Letsels met zenuwlijden: Discushernia & Ischias
......................................................................................

Hernia

Als de buitenste vezels van de bindweefsel-ring doorscheuren, puilt de gel-achtige kern naar buiten. We spreken dan van een hernia of discusprolaps. De uitstulpende massa gaat drukken op de omliggende weefsels. Indien dit gebeurt op de ligamenten, tussenwervel-gewrichten of zenuwvlies (dura mater) spreken we van een pseudoradiculaire pijn. Radiculaire (=zenuwwortel) pijn is typisch voor de druk die de hernia veroorzaakt op een zenuwwortel. De druk kan plaatselijk een ontsteking van de zenuwwortel veroorzaken, hetgeen leidt tot littekenvorming & locale verklevingen.Vaak is er meer pijn in het lidmaat dan in de rug. De pijn verergert door hoesten, niezen en duwen en zal intenser zijn bij zitten dan in stand. Bij een grote hernia kunnen er zelfs gevoelsstoornissen & verlammingsverschijnselen optreden.Bij optreden van radiculaire (=zenuwwortel) pijn in de nekregio geeft dit uitstralingspijn in één of beide bovenste ledematen (=cervico brachialgie). In de lendenregio geeft dit uitstralingpijn in de onderste ledematen (=lumbo ischialgie).

Ischias

Een lumbale hernia met druk op de ischiadicus-zenuw ontstaat in 50% van de gevallen op het niveau L5-S1 en in 40% op niveau L4-L5.
Het is een radiculaire (=zenuwwortel) pijn, die op dit niveau een ontsteking of irritatie veroorzaakt met een hevige, uitstralende pijn in de rug, de bil, soms het gehele been tot in de voet.
Door de specifieke localisatie van de pijn in het been, kan men nagaan op welk niveau van de wervelkolom het letsel voorkomt.