Bouw van de discus
......................................................................................

De tussenwervelschijf (discus) is opgebouwd uit een gel-achtige kern (nucleus pulposus), waarrond een aantal concentrische kraakbeenringen liggen (anulus fibrosus). Deze ringen zorgen ervoor dat de kern op zijn plaats wordt gehouden.

De kern trekt water aan (zoals een spons). Hierdoor is hij zeer veerkrachtig. Immers de belangrijkste rol van de discus is deze van schokdemper. Bij het stappen of lopen zorgt deze ervoor dat de schokken die op de rug komen, opgevangen worden en zo de wervels niet beschadigd worden.

Bij het vooroverbuigen van de rug wordt deze schijf vooraan samengedrukt en tegelijkertijd wordt de gel-kern naar achter gedrukt. Hoe dieper je vooroverbuigt, hoe meer druk er op de tussenwervelschijf komt. Bij herhaaldelijk verkeerd belasten van de wervelkolom leidt dit tot kleine onomkeerbare beschadigingen van de kraakbeenringen die zullen leiden tot een discuspathologie. (zie verder).

Het is dus belangrijk om op een correcte manier lasten op te heffen of correct te zitten om de rug zo weinig mogelijk te belasten.

Een zeer interessante studie is deze van de Zweedse onderzoeker Nachemson, die de intradiscale druk gemeten heeft ter hoogte van de derde lumbale tussenwervelschijf bij verschillende proefpersonen.

De resultaten: (bij een rechtopstaande houding stellen we de druk =100%)

* ruglig geeft de minste druk (25%), zijlig (=75%), belang van n goede slaaphouding!

* vermeerdert tijdens voorwaarts buigen

* neemt het meeste toe bij foutieve zithouding en sit-ups   (buikspieroefeningen)